Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Και πάμε για τις πατατούλες... οι οποίες μπαίνουν μεν στο τηγάνι αλλα λίγο μόνο κι έτσι δεν προλαβάινουν να απορροφήσουν πολύ λαδάκι, κι αν ταυτόχρονα χρησιμοποιήσουμε παρθένο ελαιόλαδο όχι χρησιμοποιημένο, το αποτέλεσμα ειναι ακόμα πιο υγιεινό και φυσικά πολύ πολύ νόστιμες...
Ξεκινάμε:
Υλικά
  • Πατατούλες (για 4 άτομα χρησιμοποίησα περίπου 15 μέτριες)
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Αλάτι χοντρό
  • Μπαχαρικά της αρεσκείας μας

Τι κανουμε:

Τοποθετώ τις πατατούλες σε ενα μεγάλο μπωλ με ζεστο νερό, όπως είναι με τη φλούδα τους και τις αφήνω για 1 ώρα περίπου.

Σε μία ώρα τρίβω με καθαρό σφουγγάρι καλά τις πατάτες για να καθαριστεί καλά η φλούδα και τις βάζω να βράσουν για 10-15 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος, ώστε να μαλακώσουν σχετικά και να μπορούν να καπούν χωρίς να διαλυθούν.

Βγάλω τις πατάτες από την κατσαρόλα και τις κόβω σαν τηγανιτές ή και πιο μεγάλες ανάλογα με τις προτιμήσεις, και τις πασπαλίζω με χοντρό αλάτι και μπαχαρικά τις αρεσκείας μου.

Εγώ έβαλα σε άλλες ρίγανη, σε άλλες πάπρικα:

Τις αφήνω στην άκρη να απορροφήσουν τις μυρωδιές, μέχρι να πλησιάζει η ώρα του φαγητού.

Όταν θέλω να τις τηγανίσω, βάζω μπόλικο λάδι να κάψει σε ένα τηγάνι και τηγανίζω λίγες λίγες σε δυνατή φωτιά για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού μέχρι να ροδοκοκκινήσουν (θέλει γύρω στα 10 λεπτά).

ΓΑΥΡΟΣ ΠΑΝΕ

Και τι δεν έκανα αυτό το σ/κ...
Μπήκα στη ευχάριστη (πάντα) υποχρέωση να "ταίσω" τα μικρότερα αδέρφια μου λόγω "βολτίτσας" στην εξοχή των γονιών και δυστυχώς ενημερώθηκα τελευταια στιγμή... οπότε αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τηγάνι που το αποφεύγω... ήταν όμως ... ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ...
Ο γαύρος πανέ έχει μια καποια δυσκολία στο καθάρισμα... αλλα επειδή τα καθαρίζω με το που τα αγοράζω σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, τα καθαρίζω όλα μαζί και τα χωρίζω σε σακουλάκια ώστε να έχω έτοιμο καθαρισμένο γάυρο ανα πάσα στιγμή.
Υλικά:
  • γαύρος
  • αλέυρι
  • αυγά
  • τριμμένη φριγανιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία:

Χρησιμοποιώ καθαρισμένο και ανοιγμένο γαύρο, δλδ χωρίς κόκκαλο (γίνεται φυσικά και με το κόκκαλο, αλλα προτιμώ να ταλαιπωρηθώ λίγη ώρα παραπάνω και να βγάλω ένα ένα τα κοκκαλάκια).

Βάζω σ ένα πιάτο το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι και το ανακατεύω καλά. Σ' ένα άλλο πιάτο χτυπάω αυγά με το πιρούνι και σ' ένα τρίτο βάζω την τριμμένη φρυγανιά.

Βάζω το λάδι να κάψει (όχι πάρα πολύ - περίπου ένα δάχτυλο) και περνάω τα γαυράκι απο το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά και τηγανίζω και από τις δύο πλευρές - δεν θέλει πολύ ώρα, ίσα ίσα να ροδοκοκκινήσει από κάθε πλευρά. Τοποθετώ σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το πολύ λάδι.

Τα σέρβιρα με "ελαφριές" τηγανητές πατατούλες που παραθέτω αμέσως...

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

Και μετά το μοσχαράκι της Κυριακής, αποφάσισα να ετοιμάσω κι ένα φαγητάκι για σήμερα... Είχα δοκιμάσει παλιότερα να το κάνω με ρεβύθια, αλλα δυστυχώς είχα πετύχει ρεβύθια μάλλον πολυυυυυ παλια και δεν έβραζαν με τπτ, οπότε μου ειχε μεινει απωθυμένο να συνδυάσω όσπρια με πράσα.

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 σακουλάκι φασόλια γίγαντες (500 γρ)
  • 3 πράσα ολόκληρα
  • 1 κρεμμυδάκι ξερό
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 3 -4 καρότα
  • σάλτσα ντομάτας
  • μοσχοκάρυδο ή ό,τι άλλο μας αρέσει για να "καλύψει" κάπως τη μυρωδιά του πράσου
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

Ψιλοκόβω το κρεμμυδάκι, κόβω σε μικρά κομματάκια το πράσο και το καρότο, περίπου όπως στην εικόνα:

Βάζω το κρεμμυδάκι να σοταριστεί σε λίγο λαδάκι, και όταν αρχίζει να ξανθαίνει

ρίχνω διαδοχικα, αφήνοντας λίγο χρόνο μεταξύ τους τα πράσα και τα καρότα:

Μόλις όλα τα λαχανικά μαλακώσουν, συμπληρώνω τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και αφήνω να βράσει για 10 λεπτά περίπου. Ταυτόχρονα συμπληρώνω όσο νεράκι χρειάζεται για να ειναι το μειγμα ζουμερό, αλλά όχι να κολυμπάει στο νερό.

Εν τω μεταξύ, έχω βράσει τους γίγαντες τόσο ώστε να μαλακώσουν αλλά όχι να αρχίσουν να λιώνουν (εγώ τους βράζω στη χύτρα γύρω στα 20 λεπτά).

Τέλος, σε ένα μέτριο ταψάκι ανακατεύω το μειγμα τους τηγανιού με τους γίγαντες, ρίχνω νεράκι μόνο αν χρειάζεται για να μην κολλήσει το φαγητό και βάζω στο φούρνο για μισή ώρα περίπου, προσέχοντας λίγο το νεράκι.

Ετοιμο!

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ

Μου φέρανε λοιπόν δώρο τη καινούργια μου γαστρούλα, και ειπα αυτό το σαββατοκύριακο να τη δοκιμασω...
Υλικά
  • Μοσχαράκι, κομμένο σε μερίδες (χρησιμοποίησα περίπου 400 γραμμάρια για 2 άτομα)
  • Κριθαράκι (χρησιμοποίησα 250 γρ. για 2 άτομα)
  • 1 κρεμμυδάκι ξερό
  • Σάλτσα ντομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • 1/2 ποτήρι κρασί

Οδηγίες:

Τσιγάρισα το κρεμμύδι σε λίγο λαδάκι και έριξα τα μπαχαρικά (εκτός από το αλάτι για 1 λεπτό να απλωθεί η μυρωδιά τους). Έπειτα σοτάρισα τα κομματάκια του μοσχαριού να παρουν μια κρούστα και στη συνέχεια πρόσθεσα το κρασί. Αφήνω για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω και τη ντομάτα.

Μόλις πάρει 1-2 βράσεις, γυρνάω το φαγητό στη γάστρα και συμπληρώνω νεράκι να σκεπάζει το κρέας. Αφήνω να σιγοψηθεί στους 200 περίπου στον αέρα για 1 ώρα περίπου.


Ανάλογα με τη γάστρα (πόσο γρήγορα ¨πίνει" το νερό, ελέγχω κατά διαστήματα αν το νερό σκεπάζει το κρέας, κι αν όχι συμπληρώνω βραστό νερό.
Σε 1 ώρα περίπου ελέγχω αν το μασχαράκι έχει μαλακώσει, κι αν είναι έτοιμο, συμπλρώνω το κριθαράκι και το αλάτι. Αφήνω να βράσει το κριθαράκι 5 και σβήνω το φούρνο, αφήνοντας τη γάστρα μέσα για άλλα 10 λεπτα.
Βγάζω έπειτα από το φούρνο και αφήνω το κριθαράκι να ρουφήξει τα υγρά και μετά σερβίρω...

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΣΟΥΦΛΕ (ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ)

Είναι τόσο μα τόσο εύκολο και νόστιμο που το κάνω όποτε δεν προλαβαίνω να κάνω κάτι άλλο ή δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα...

Τι χρειαζόμαστε:
  • μακαρόνια κοχύλια (μπορεί φυσικα να γίνει και με άλλο ειδος, αλλα προτιμώ αυτά γιατί γεμίζουν με όλα τα υπόλοιπα υλικά - ωραίες όμως γίνονται και οι βίδες)
  • κρέμα γάλατος
  • κασέρι ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  • πάριζα ψιλοκομμένη
Αναλογίες:
  • μακαρόνια: για 3 ατομικά πήλινα χρησιμοποιώ μισό περίπου σακουλάκι - για ταψάκι ρίχνω τα κοχύλια άβραστα στο ταψάκι και υπολογίζω τόσα ώστε να καλύπτεται με 1 στρώση το ταψακι και λίγα παραπάνω
  • κρέμα γάλατος: για τα ατομικά πήλινα βάζω περίπου 1 μικρή κρέμα γάλατος για κάθε πήλινο - για ταψάκι νομίζω 3 φτάνουν - το βλέπουμε και με το μάτι στο τέλος
  • κασέρι τριμμένο ή ψιλοκομμένο: 1 - 2 χούφτες για κάθε πήλινο και λίγο ακόμα για πασπάλειμα
  • πάριζα: 2 - 3 χούφτες για κάθε πήλινο.
Διαδικασία:

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε για λίγο στην άκρη.
Χωρίζουμε τα βρασμένα μακαρόνια στα ατομικά σκεύη ή τα ρίχνουμε στο ταψάκι μας, ρίχνουμε το κασέρι και την πάριζα και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα ρίχνουμε από πάνω την κρέμα γάλατος, αφού την έχουμε ανακαινίσει καλά, μέχρι να καλυφτούν όλα τα υλικά.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180 - 200 για 30 - 35 λεπτά, βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα κασέρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 - 20 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί.

Σε περίοδο νηστείας για να μην χρησιμοποιήσω πάριζα, έβαλα χρωματιστά μακαρόνια κια μανιτάρια:

Ακόμη, εκτός από κασέρι και πάριζα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μας αρέσει: πιπεριές, φέτα, ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, μανιτάρια...