Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΓΕΜΙΣΤΑ


Μμμμμ.... γεμιστά.... είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά και μ' αρέσει τόσο να το τρώω όσο και να το φτιάχνω...
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για 10 περίπου γεμιστά και επειδή προτιμώ τις .
Τα υλικά που θα χρειαστούν:
  • 5 πιπεριές για γέμισμα
  • 5 ντομάτες για γέμιστα
  • 300 - 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο
  • 10 κουταλιές τις σούπες ρύζι (πάντα υπολογίζω περίπου 1 κουταλιά για κάθε γεμιστό) - μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποιο είδος ρυζιού προτιμά ο καθένας - για σούπες να μας αρέσει κάπως χυλωμένο (εγώ το προτιμώ έτσι) ή σπυρωτό.
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
  • 3 κουταλίες σούπας σάλτσα ντομάτας (εγώ χρησιμοποιώ σπιτική, αλλά κάνει και η συσκευασμένη - αλλα θα προτιμούσα τα ντοματάκια τα συσκευασμένα)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • λάδι
  • αλάτι, πιπέρι (μαύρο και κόκκινο), μπάχαρι
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 μικρή πιπεριά πράσινη

Η διαδικασία

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και τη μικρή πράσινη πιπεριά και τα σωτάρω σε λίγο λάδι να μαλακώσουν. Μόλις ξανθίνει το κρεμμύδι και μαλάκώσει η πιπεριά (προσέχω να μην καούν) ρίχνω μέσα τον κιμά κόβοντάς τον με βρεγμένα δάχτυλα.

Ανακατεύω συνεχώς το κιμά για να σωταριστεί καλά και να χωριστεί εντελώς και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη και 1/2 ποτήρι νερό. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί.

Στη συνέχεια, ρίχνω το πιπέρι, το μπάχαρι και το μαιντανό και 1,5 ποτήρι νερό ακόμη, κλέινω την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνω να βράσει για 10 λεπτά περίπου (από τη στιγμή που βράζει), μέχρι δηλαδή να είναι σχεδόν έτοιμος.

Όσο ο κιμάς ετοιμάζεται, ανοίγουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες και τις αδειάζουμε εσωτερικά. Τις πλένουμε μέσα - έξω και τις αφούνουμε στην άκρη ανάποδα να στραγγίξουν καλα.

Ταυτόχρονα, βάζουμε το ρύζι σε ένα μπωλ, το καθαρίζουμε από τυχόν βρωμιές και ζωύφια και το ξεπλενουμε.

Όταν ο κιμάς είναι σχεδόν έτοιμος, ανοίγουμε την κατσαρόλα ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το νερό. Πρέπει να καλύπτει εντελώς το κιμά και λίγο παραπάνω. Αν δεν υπάρχει αρκετό συμπηρώνουμε βραστό νερό και ρίχνουμε και το ρύζι.

Από δω και περα θέλει συχνό ανακάτεμα για 5 -10 λεπτά για να μην κολλήσει το ρύζι. Δεν έχω υπολογίσει ποτέ πόση ώρα ακριβώς το αφήνω γιατι πάντα δοκιμάζω ένα σπυρί ρύζι και πρέπει να μην είναι σκληρό.

Κατεβάζω από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και βάζω από πάνω το καπάκι. Αφήνω στην άκρη για 10-15 λεπτά.

Έπειτα, ανοίγω την κατσαρόλα, με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζω τις πιπεριές και τις ντομάτες και τις τοποθετώ στριμωχτά σε ένα ταψάκι. Παντίζω με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνω νεράκι να φτάνει μέχρι λίγο κάτω από τη μέση των γεμιστών και ρίχνω λίγο αλατάκι και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 περίπου (προτιμώ στον αέρα).

Μετά από μισή ώρα περίπου οι πιπεριές θα έχουν ψηθεί από πάνω, οπότε βγάζω το ταψάκι και με τη βοήθεια 2 κουταλιών τις γυρίζω ανάποδα να ψηθούν και από την άλλη.

Σε ακόμη μισή ώρα περίπου (1 ώρα περίπου σύνολο) είναι έτοιμα! Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω. Συνοδευονται φυσικά με τυρί φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου