Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Και ήρθε η ώρα του μοσχαριού...
Είχα όρεξη για διαφορετικό μοσχαράκι και αποφάσισα να βάλω αποξηραμένα φρούτα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 4 άτομα:
  • 1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε κομμάτια - λίγο μεγαλύτερα από μπουκιά
  • αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερύκοκα κατά προτίμηση (εγώ έβαλα μισό σακουλάκι περίπου από το καθένα)
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ξερό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι, μπάχαρι
  • 1 κουτ. κανέλα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί (ή και λευκό)
  • 3 - 4 κουταλιές σάλτσα ντομάτας (ή πολτός)
  • λάδι
  • 1 - 2 φύλλα δάφνης

Η διαδικασία

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια χύτρα ή κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε σε λίγο το μπάχαρι και την κανέλα και μετά το κρεατάκι να "θωρακιστεί" από όλες τις πλευρές.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το πιπέρι και νερό ζεστό να σκεπάζει το κρέας και λίγο παραπάνω. Ανακατεύουμε καλα.

Τώρα, αν έχουμε χύτρα αφήνουμε για 25 λεπτά από το σφύρισμα ή σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το κρέας.

Μόλις έχει μαλακώσει σχεδόν το κρεατάκι μας, ρίχνουμε αλάτι, τοποθετούμε τα αποξηραμένα φρούτα και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, άλλα 15 λεπτά περίπου. Το νερό σε αυτή τη φάση πρέπει να έχει μείνει λίγο, αλλα αρκετό για να βράσει άλλα 15 λεπτα σε χαμηλή φωτιά.

Εντωμεταξύ προσέχουμε και το νερό να μην σωθεί. Αν βλέπουμε οτι δεν έχει αρκετό νερό συμπληρώνουμε λίγο ζεστό. Αν πριν βάλουμε τα φρούτα, δούμε ότι έχει μείνει πολύ νερό, πριν συμπληρώσουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα αφήνουμε να βράσει λίγο παραπάνω για να εξατμιστεί.

1 σχόλιο: